Kanada Oturum İzni
Henüz Kanada vatandaşı olmamış diğer ülke vatandaşları Kanada Oturum İzni alarak Kanada’da süresiz olarak ikamet edebilirler. Kanada’da geçici olarak bulunan öğrenciler ya da işçiler süresiz oturum izni için başvuru yapamazlar.
Başka bir ülkeden Kanada’ya giderek yerleşen mülteciler, Mültecilerin Özel Sponsorluğu ya da Hükümet Destekli Mülteci Programı’ndan birine katılarak Kanada’da süresiz olarak ikamet edebilirler. Bir mülteci olduğunu iddia eden herkese Kanada süresiz oturum izni verilmemektedir. Kanada Göçmenlik Ofisi ve Mülteci Kurulu tarafından gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir ve şartların tümü sağlandıysa bu kişiler mülteci olarak kabul edilir. Bu aşamadan sonra mülteciler Kanada süresiz oturum izni başvurusunda bulunabilirler.
Kanada oturum izni başvurusu son derece karmaşık ve zaman alan işlemler içermektedir. Ülkenin değişen dış politikası ve yeni düzenlemeler ortaya çıkması nedeniyle oturum izni başvuruları değişim halindedir. Güncel olarak Kanada oturum izni almak isteyen kişiler 5 ayrı kategoride başvuru yapabilmektedirler.
1-Nitelikli İşçi Kategorisi
Nitelikli işçi kategorisinden Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişiler, eğitim düzeyleri, dil yetenekleri, yaş ve iş tecrübeleri ile Kanada’dan aldıkları iş teklifi ve Kanada’ya adapte olup olamayacakları gibi konular üzerinden değerlendirilmektedir. Her bir konu başlığı ayrı ayrı değerlendirilmekte ve başvuranın alacağı toplam puan kendisinin Kanada oturum izni alabilmesi için uygun bir aday olup olmadığını belirlemektedir. Puanlama sistemi 0’dan 100’e kadar belirlenmektedir ve Kanada oturum izni başvurunuzun kabul edilebilmesi için alınması gereken en düşük puan 67’dir.
Kanada oturum izni başvurusu değerlendirilirken başvuran kişinin varsa suç geçmişi, Kanada istihdam piyasasının güncel durumu ve etkisi olan diğer tüm faktörler de göz önünde bulundurulmaktadır.
2-İşadamı Kategorisi
Yatırımcılar, girişimciler ve serbest meslek sahibi kişiler bu kategoriden Kanada oturum izni başvurusunda bulunabilirler.
Bir yatırımcı olarak Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin yasal olarak 800.000 Kanada Doları varlıkları olmalı ve Kanada ekonomi piyasasına 400.000 Kanada Doları değerinde yatırım yapmaları gerekmektedir.
Bir girişimci olarak Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin işletme yönetimi konusunda tecrübelerini kanıtlamaları ya da bir teşebbüste pay ya da yüzdeye sahip olmaları gerekmektedir. Girişimcilerin ayrıca en az 300.000 Kanada Doları varlığa sahip olmaları, bir işletmeyi yönetmek ve işletmek niyetiyle Kanada oturum izni sahibi olduktan sonraki 3 yıl içinde en az 1 tam zamanlı istihdam yaratmak için çalışıyor olmaları gerekmektedir.
Bir serbest meslek sahibi olarak Kanada oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin ise kendileri için bir istihdam yaratacak ve Kanada’daki kültürel ya da sportif faaliyetlere önemli katkılar sağlayacak bir iş kurma deneyimi, niyeti ve becerisine sahip olmaları gerekmektedir. Bir çiftliğin satın alınarak yönetilmesi de Kanada oturum izni başvurusu yapılması için kişilere hak sağlamaktadır.
3-Şehir Adayı Kategorisi
Eğer aklınızda belirlediğiniz ve yaşamak istediğiniz bir Kanada şehri varsa, Şehir Adayı Kategorisi yoluyla Kanada Oturum İzni almak isteyen kişilerden biri olarak şehirler tarafından aday olarak gösterilebilirsiniz. Bu kategori üzerinden Kanada oturum izni almak isteyen kişiler öncelikle yerleşmek istedikleri şehrin göçmenlik bürosu ile iletişime geçerek o şehir için adaylık başvurusunda bulunmalıdır. Adaylık başvurusu kabul edilerek süresiz Kanada oturum izni sahibi olan kişiler
4-Aile Kategorisi
Kanada’da oturum izni sahibi yakın bir akrabası olan kişiler, akrabalarının yardımıyla Kanada oturum izni alabilirler. Kanada’ya göç eden kişilerin yaklaşık %30’u aile üyelerinin sponsorluğunda Kanada’ya gitmektedir. Kanada Oturum İzni alarak Kanada’da yaşayan kişilerin aile üyeleri de Kanada Oturum İzni almak isterlerse Kanada oturum izni sahibi olarak Kanada’da yaşayan kişilerin 3 ila 10 yıl boyunca aile üyelerine sponsor ve yardımcı olmaları Kanada Devleti tarafından zorunlu tutulmaktadır.
5-Québec-Seçilmiş Göçmenlik Kategorisi
Kanada’nın Québec Eyaleti, Kanada Federal Hükümeti ile sahip olduğu özel sözleşmeye bağlı olarak göçmenlik şartlarına en uygun göçmenleri seçer ve oturum izni verebilir. Kanada oturum izni alarak Québec’te yaşamak isteyen kişiler aşağıdaki kategorilerden biri için başvuru yapabilirler. B kategorilerin her biri için ayrı ayrı değerlendirme süreçleri vardır.
Québec-Seçilmiş Göçmenlik Alt Kategorileri:
- Daimi işçiler
- İş adamları
- Öğrenciler
- Geçici işçiler
- Aileler
- Sponsorlu mülteciler
Kanada Oturum İzni Kartı
Kanada Oturum İzni başvuruları olumlu sonuçlanarak oturum izni sahibi olan kişiler, Kanada dışına seyahat ettiklerinde Kanada oturum izni sahibi olduklarını “Kanada Oturum İzni Kartı” ile kanıtlamaktadırlar. Kanada dışına seyahat eden tüm oturum izni sahipleri, herhangi bir ulaşım aracıyla Kanada’ya geri dönmek istediğinde mutlaka oturum izni kartlarını ibraz etmek zorundadırlar. Kanada Oturum İzni Kartınızın süresi dolmuş olsa bile oturum izniniz hala geçerliliğini korumaya devam eder.
Kanada Oturum İzni Sahiplerinin Sahip Oldukları Haklar Nelerdir?
- Sağlık sigortası da dahil olmak üzere Kanada vatandaşlarının aldığı sosyal yardımların bir çoğundan yararlanabilirler.
- Kanada’da herhangi bir yerde yaşayabilir, çalışabilir veya eğitim görebilirler.
- Gerekli şartları sağladıklarında Kanada vatandaşlığına başvurabilirler.
- Kanada kanunları tarafından korunurlar.
- Vergi öderler ve federal, eyalet veya belediye düzeyindeki tüm Kanada kanunlarına saygılı davranmak zorundadırlar.
Kanada Oturum İzni Sahipleri Hangi Haklara Sahip Değildir?
- Herhangi siyasi bir seçimde oy kullanamazlar.
- Üst düzey güvenlik izni gerektiren bazı işlerde çalışamazlar.
**Kanada Oturum İzni başvurunuz olumlu olarak sonuçlandıktan sonra, oturum izni sahibi olarak dilerseniz Kanada dışında da yaşayabilirsiniz. Ancak 5 yıllık periyotta en az 2 yıl boyunca Kanada sınırları içinde yaşamanız zorunlu tutulmaktadır. Eğer belirlenmiş olan süreden daha uzun bir süre Kanada dışında yaşarsanız, Kanada oturum izninizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kanada oturum izninizi aşağıdaki durumlarda kaybedebilirsiniz:
- Bir soruşturma sonucu süresiz oturum şartlarını artık taşımadığınız konusunda karar verilirse
- Gönüllü olarak oturum izninizden feragat ederseniz
- Kanada vatandaşı olursanız
Durumunuza ilişkin resmi bir karar verilinceye kadar Kanada oturum izni sahibi olmaya devam eder ve oturum izninin verdiği tüm haklardan yararlanmaya devam edebilirsiniz.
Kanada Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar
- Sağlık durumunuzu belgeleyen bir rapor ve sabıka kaydı almalısınız
- Oturum izni başvuru formlarını doldurmalısınız
- Başvuru ücretini ödemelisiniz
- Göçmenlik temsilcileriyle görüşmelere katılmalısınız
Ek olarak başvurunuzun niteliğine ve kategorisine bağlı olarak başka bazı belgeler sunmanız gerekebilir.
Bunlar:
- Diplomalar ve sertifikalar, kişisel kimlik belgeleri ve/veya sponsor mektupları ve ilgili bilgileri içeren başvuruyu destekleyen belgelerin orijinalleri, fotokopileri ve onaylı çevirileri
- Kanada’daki ilk zamanlarınızda geçiminizi sağlayabileceğinize dair maddi kanıtlar
- Beceri değerlendirme testi
- Varsa mülteci statünüzün kanıtı
- Dil testi sonuçları
- Ek ücretler
- Diğer belgeler ya da testler
Ana Menü
- Kanada Vizesi
- Kanada Turistik Vizesi
- Kanada Ticari Vize
- Kanada Aile Ziyareti Vizesi
- Kanada Öğrenci Vizesi
- Kanada Turistik Vize Başvuruları 2021 Değişiklikleri
- Kanada vize randevusu nasıl alınır?
- Kanada Transit Vize
- Kanada Vizesi İçin Parmak İzi
- Kanada CAN Plus Programı
- Ankara Büyükelçiliği
- Kanada Oturum İzni
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Kanada Vatandaşlığı
- Kanada Online Vizesi Başvuru: Kanada e-Vize - ETA
- Kanada Vize Başvuru Formu
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Kanada Konsolosluk Evlilik İşlemleri
- TÜRKİYE Vizesi, İkamet ve Çalışma İzni
- Kanada Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Kanada Dil Okulları
- Kanada Lise Eğitimi
- Kanada Üniversiteleri
- Hakkımızda